Regel direct een...

Discipline: kunst

Ik ben Marcel Groenen, ik werk al zo’n 25 jaar als illustrator/illustratief ontwerper in grafisch ontwerp/design en als maker van infographics in journalistiek/uitgeverij voor kranten, tijdschriften en websites. Professioneel werk ik altijd met alle beschikbare (digitale) middelen en software, maar alles begint altijd met research doen, nadenken, schetsen en tekenen met pen, potlood, gewoon op papier.

Sinds 2022 werk ik als docent op verschillende scholen in creatieve beeldende vakken. Mijn streven is: maak beeldend onderwijs nuttig & spannend, leerzaam & leuk tegelijk door altijd met actuele, inhoudelijke en maatschappelijk relevante onderwerpen te werken. Als team jonge onderzoekers duiken we in de klas in het gekozen onderwerp en werken we snel, doelgericht maar ook met veel ruimte voor fantasie en plezier naar een haalbaar eindresultaat: in één grote stap van “knutselen” naar “design voor en door kinderen”!

Greep uit mogelijke* onderwerpen: mens & maatschappij, nu & in de toekomst, reizen door de ruimte/zonnestelsel/planeten & sterren, ontwerp je ideale huis in je ideale dorp of stad. De klas als team van onderzoekers, als actiegroep, of als architecten- of designbureau!

(* Suggesties welkom en ik heb ook een aantal leuke iets minder complexe opdrachten voor de jongere groepen of als er minder tijd is!)

Ik ben de vrolijke, enthousiaste coach, aanjager, vraagbaak en ondersteuner bij alles dat besproken, onderzocht, uitgeprobeerd en gemaakt wordt. Ik heb heel veel teken-, design- en redactie-ervaring en neem ook veel algemene kennis mee de klas in, maar weet ook niet alles: samen doen we research mbv internet en het digibord maar we kijken ook naar wat juist en bruikbaar is voor onze les.

Zo werken we tegelijk naast onze oog-hand-coördinatie en onze “maakvaardigheid” ook aan ons denkvermogen en het vermogen om zelf informatie te zoeken en te beoordelen.

Tijdens deze lesdagen is plezier hebben belangrijk maar het is géén tijdvulling: we werken naar een doel: in één dag zowel de inhoudelijke kant als de praktische opdracht tot een leuk en goed einde brengen, met een zichtbaar resultaat. De klas als vrolijke “snelkookpan” waarin met de ingrediënten nieuwsgierigheid, plezier, humor, snelheid, improvisatie en vrijheid van denken & doen hard (maar onder deskundige begeleiding!) gewerkt wordt in een uitdagende, vrolijke reis van onderzoek naar idee naar vorm. 

Het zijn dus actieve, intensieve dagen, met zeker in de “maak-fase” een vrije en vrolijke atelier-sfeer. Met een paar basis-gedragsregels in de klas maken we er samen een uitdagende, leerzame én gezellige dag van, voor iedereen!

Naast de grafische kant is er ook een muzikale kant: ik help muziekprojecten en musicals te organiseren en begeleiden. Zowel inhoudelijk bij het schrijven van verhalen als bij het uitwerken in tekst, muziek en decors!